Memorijal branitelja u Osijeku

 

Osijek, politički i gospodarski centar Slavonije i Baranje, ove je godine, 1. i 2. lipnja 2012. godine, bio domaćin memorijalnim susretima Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata Hrvatskih željeznica. Memorijal se održava već 19 godina u spomen poginulim braniteljima radnicima Hrvatskih željeznica.

Sudionici memorijala su bili smješteni u Hotelu „Mursa“, nekadašnjem Domu željezničara i još uvijek dijelu Željezničkog ugostiteljstva, a natjecanja su se odvijala u prostoru hotela, kuglani KK „Željezničar“ Osijek, koja je u neposrednoj blizini hotela i na „Staroj Dravi“ rukavcu Drave kod Bilja, nekoliko kilometara od Osijeka.

Natjecalo se prvoga dana Memorijala u tri discipline: kuglanju, ribolovu i „Beli“. Kuglači su skidali čunjeve na kuglani „Želje“ u disciplini 2 x 30 hitaca, a najsigurniju ruku imali su predstavnici Podružnice Osijek za koju su nastupili Damir Šimunović, Berislav Milojević, Bela Ružička i Samir Barjaktari i ukupno srušili 1075 čunjeva. Damir Šimunović je bio i najbolji pojedinac s 294 srušena čunja. Druga je bila momčad Novske (1035), treći Bjelovar (1010), a potom redom: Vinkovci, Zagreb GK, Slavonski Brod, Karlovac, Zadar, Split i Ploče.

Rezultati kuglanja po igracima:

1 Šimunović Osijek 294
2 Jurić Novska 279
3 Binek Bjelovar 277

Ribolovci su lovili na „Staroj Dravi“ i pokazali slijedeći uspjeh: Najviše su upecali ribolovci iz Vinkovaca, predvođeni Zlatkom Matinom – 3836 grama. Slijedili su Zagreb (GK) – 3834 g i Bjelovar – 3562 g, a zatim Osijek I, Koprivnica, Osijek 2, Novska I, Novska 2, Zagreb (RK) i TŽV Gredelj.

U Beli je također sudjelovalo 10 parova, a nakon mukotrpne borbe u finalu je pobijedio dvojac Novska 2 za koju su igrali Mato Ljubičić i Branislav Kukić. Drugi su bili Novska I, a treći Slavonski Brod.

Memorijalu su nazočili i gosti: predstavnici sindikata zastupljenih na Hrvatskim željeznicama Branko Kreš, Boro Vučković, Marko Brekalo i Zdravko Bat, a nazočili su i članovi poslovodstva. Predsjednik uprave HŽ Carga Ivan Lešković, Član Uprave HŽ Carga Vlado Hanžek i Član Uprave HŽ Holdinga Dražen Ratković. Sva trojica su također Hrvatski branitelji pa su se osjećali više domaćima nego gostima.

Na svečanoj večeri uručeni su pehari i medalje najboljim momčadima i pojedincima, a u podjeli priznanja sudjelovali su i gosti Ivan Lešković i Dražen Ratković. Njih dvojica su se također obratili željezničarima-braniteljima prigodnim riječima, a sve sudionike pozdravio je i predsjednik Udruge Siniša Mastelić.

Nakon zvaničnog dijela večere nastavljeno je u vedrom tonu uz glazbu tamburaša do sitnih sati slijedećeg dana.
Drugi dan memorijala protekao je u razgledanju Osijeka i okolice uz podsjećanje na događanja prethodnog dana, a nakon ručka sudionici su krenuli kućama. Treba reći da su svi bili oduševljeni gostoprimstvom Slavonaca i ljepotom Osijeka i njegove okolice.

tekst: Željko Divald
foto: Željko Divald, Krešimir Zečević